Tulburarea de panică este caracterizată prin apariția spontană, indiferent de situație, a atacului de panică. De cele mai multe ori, in cele mai multe cazuri, se poate vorbi despre o anxietate anticipatorie sau de asteptare a unui nou atac de panică, care duce la apariția unor comportamente evitante și fobice (aici putem sa ne referim la agorafobia), și are ca scop evitarea situațiilor în care persoanele se pot simți neprotejate sau expuse. Se întâmplă ca în unele cazuri, agorafobia să apară și izolat. Astfel, putem vorbi despre tulburarea de panică fără agorafobie și tulburarea de panică cu agorafobie.

De multe ori v-ați întrebat, poate: “Ce declanșează atacul de panică?”. Apariția atacului de panică este des asociată cu situații de viață stresante (de exemplu: probleme de sănătate, probleme financiare, probleme legate de locul de muncă, pierderea unei persoane apropiate, abuz fizic și psihic). Dacă tulburarea de panică nu este tratată la timp, in cele mai multe cazuri, tinde să devină cronică, ceea ce înseamnă, că va afecta semnificativ calitatea vieții.

Cu sigurantă v-ați întrebat: “Cum se manifestă exact atacul de panică?”. Cel mai frecvent, atacurile de panică durează aproximativ entire 5-10 minute, dar există și cazuri în care se pot prelungi până la o oră. Atacul de panică poate fi caracterizat ca fiind un episod de frică intensă, care apare deodată, fără un motiv anume, și care se întâmplă în mod repetat. Acest sentiment de teroare, de frică sau de disconfort intens/accentuat este însoțit de următoarele simptome: palpitații, transpirații, tremurături, parestezii (amorțeli sau înțepături), senzația de sufocare, disconfort toracic (dureri în piept), senzația de nod în gât, greață, senzația de amețeală sau leșin, derelizarea (senzații de irealitate) sau detașarea de sine (depersonalizare), teama de a nu pierde controlul sau de a înnebuni, teama de a nu muri (cel mai adesea întâlnită).

Share This